Skip to content

Schenkingen voor eigen woning

schenkingen-eigen-woning

De vrijstelling van belasting voor schenkingen voor aankoop of verbouwing van uw eigen woning is in 2017 permanent verhoogd naar € 100.000. Wanneer u een schenking van € 100.000 krijgt, kunt u gebruik maken van deze vrijstelling, mits u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U (of uw partner) bent tussen de 18 en 40 jaar oud wanneer u de schenking krijgt. Op de dag van uw 40e verjaardag is de laatst mogelijke datum voor het krijgen van een schenking waarbij u gebruik kunt maken van de vrijstelling.
 • U hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de verhoogde vrijstelling bij een schenking van dezelfde schenker.
 • U kunt de schenking tot uiterlijk 31 december 2019 gebruiken.
 • U kunt de schenking gebruiken voor de volgende zaken:
  – Het kopen, verbeteren of onderhouden van uw eigen woning
  – Het aflossen van de eigenwoningschuld
  – Het aflossen van een restschuld van uw verkochte woning
  – Het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming
 • U dient schriftelijk te kunnen aantonen dat u de schenking hebt ontvangen, dat deze is betaald en dat u de schenking hebt gebruikt voor uw eigen woning.
 • De vrijstelling moet worden aangevraagd in de aangifte schenkbelasting 2017.
 • Wanneer u een schriftelijke overeenkomst van de schenking heeft, mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. De enige voorwaarde die mag worden gesteld is dat de schenking vervalt als het geld niet op tijd aan de eigen woning wordt besteed.

Uitzonderingen
In principe is het niet mogelijk om gebruik te maken van de vrijstelling voor schenkingen voor de eigen woning wanneer er in het verleden al gebruik van is gemaakt. In slechts twee gevallen is het alsnog mogelijk:

 1. Wanneer er voor 2010 een schenking is geweest waarbij een beroep is gedaan op de vrijstelling en er nadien er geen aanvullende schenking meer is geweest. Dan mag er vanaf 2017 aanvullend € 27.650 geschonken worden, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de vrijstelling.
 2. Wanneer er in 2015 of 2016 een schenking is geweest waarbij gebruik is gemaakt van de (eenmalig verhoogde) vrijstelling. Dan mag er in 2017 en 2018 aanvullend € 46.824 geschonken worden, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de vrijstelling.

Dit betekent dus dat wanneer er in 2010 tot en met 2014 gebruik is gemaakt van een (eenmalig verhoogde) vrijstelling van belasting, er nu geen aanvullende vrijstelling meer kan worden verkregen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de vrijstelling op schenkingen voor de eigen woning? U kunt bij ons terecht met al uw vragen. Zorg dat u er op tijd bij bent, zodat u nog dit jaar van de vrijstelling kunt profiteren.

Deel dit bericht
Kunnen wij u helpen?
Neem contact met ons op

Lees meer artikelen

infodelmare-brochure-belastingplannen-2024

Belastingplannen voor 2024

Blijf op de hoogte over de nieuwe belastingplannen voor 2024. In de brochure FiscKoffer(tje) 2023 leest u een overzicht van alle nieuwe belastingplannen en andere

Lees meer
infodelmare-nieuws-startpunten-2023

Startpunten 2023

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen die per 1 januari ingaan. In de brochure “Startpunt 2023” vindt u belangrijke thema’s uit de Belastingplannen

Lees meer