Skip to content

Maatregelen om lenen bij eigen vennootschap te verminderen

Maatregelen om lenen bij eigen vennootschap te verminderen

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2022 maatregelen nemen om zo te zorgen dat mensen geen hoge leningen meer bij hun eigen vennootschap kunnen nemen. Hoe het wetsvoorstel precies wordt is nog niet bekend, maar het gaat erom dat de schuld boven de € 500.000 zal worden omgezet in dividend. Hierover zal dan dividendbelasting moeten worden betaald. Men kan dit voorkomen door voor 1 januari 2022 de lening boven de € 500.000 af te lossen.

Het kabinet wil deze maatregelen nemen, omdat het nogal eens gebeurt dat een dga niet meer de mogelijkheid heeft om de rekening-courant af te lossen, waarmee deze dus waardeloos wordt.

De Belastingdienst zegt in zulke gevallen dat er door de waardeloze lening sprake is van dividenduitkering. Het kan zijn dat hier ook een stamrecht- of pensioenverplichting aan verbonden is. Hiervoor geldt dat er dan sprake is van een verboden afkoop. Al met al kan de Belastingdienst een behoorlijke claim neerleggen, waarvan het maar de vraag is of deze betaald kan worden door de dga.

De bedoeling van deze maatregelen is om het consumptieve rekening-courantprobleem wat is ontstaan op te lossen. De vraag is alleen nog wel of het wetsvoorstel echt zo hard wordt als hierboven weergegeven of dat dit nog wat wordt afgezwakt.

Deel dit bericht
Kunnen wij u helpen?
Neem contact met ons op

Lees meer artikelen

infodelmare-brochure-belastingplannen-2024

Belastingplannen voor 2024

Blijf op de hoogte over de nieuwe belastingplannen voor 2024. In de brochure FiscKoffer(tje) 2023 leest u een overzicht van alle nieuwe belastingplannen en andere

Lees meer
infodelmare-nieuws-startpunten-2023

Startpunten 2023

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen die per 1 januari ingaan. In de brochure “Startpunt 2023” vindt u belangrijke thema’s uit de Belastingplannen

Lees meer