Skip to content

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 2.0

noodmaatregel-overbrugging-voor-werkgelegenheid

Vanwege de aanhoudende coronacrisis heeft de overheid het noodpakket voor banen en economie aangepast. De eerste versie van de NOW was aan te vragen tot en met 5 juni. Maar deze periode blijkt in de praktijk te kort. Daarom is nu NOW 2.0 in het leven geroepen. In dit artikel zullen we kort uitleggen wat er veranderd is.

De overheid wil met de noodmaatregelen zoveel mogelijk banen en inkomens beschermen. De samenleving en de economie veranderen door de coronacrisis en met deze maatregelen helpt de overheid de werkgevers, ondernemers en werknemers om hiermee om te kunnen gaan. De NOW 2.0 is aan te vragen vanaf 6 juli. De aanvraag kan gedaan worden door alle bedrijven die verwachten een omzetverlies van minstens 20% te krijgen en daarbij voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Wat is er veranderd:

  • De NOW wordt hiermee verlengd tot 1 oktober 2020.
  • Voor seizoensbedrijven en hun werknemers komen wijzigingen, zodat zij beter worden geholpen met deze maatregelen.
  • De opslag over de loonkosten wijzigt van 30% naar 40%.
  • Het wordt verplicht dat werkgevers hun werknemers stimuleren bij- of omscholing te doen.
  • Als een bedrijf gebruik maakt van de NOW, mogen er geen dividend of bonussen over 2020 worden uitgekeerd.
  • De korting die bedrijven krijgen op de subsidie bij bedrijfseconomisch ontslag wordt verlaagd van 150% naar 100% van de loonsom.
  • Als een bedrijf 20 of meer werknemers wil ontslaan, zijn zij verplicht dit te overleggen met de vakbonden. Wanneer zij dit niet doen, kunnen zij 5% minder van het totale subsidiebedrag krijgen.

Er wordt nu door de overheid verder gewerkt aan een specifiekere invulling van deze maatregelen. Wij zorgen dat we op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen.
Wilt u de NOW 2.0 aanvragen en ontvangt u graag hulp daarbij? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht
Kunnen wij u helpen?
Neem contact met ons op

Lees meer artikelen

infodelmare-brochure-belastingplannen-2024

Belastingplannen voor 2024

Blijf op de hoogte over de nieuwe belastingplannen voor 2024. In de brochure FiscKoffer(tje) 2023 leest u een overzicht van alle nieuwe belastingplannen en andere

Lees meer
infodelmare-nieuws-startpunten-2023

Startpunten 2023

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen die per 1 januari ingaan. In de brochure “Startpunt 2023” vindt u belangrijke thema’s uit de Belastingplannen

Lees meer