Skip to content

Vooruitblik Prinsjesdag

Vooruitblik-Prinsjesdag

Deze maand is het weer zover, het is weer tijd voor Prinsjesdag. Graag kijken we vast vooruit wat Prinsjesdag dit jaar waarschijnlijk gaat brengen.

Het staat vast dat de tarieven in box 1 en box 2 zullen wijzigen, zoals ieder jaar het geval is. Ook zullen verschillende aftrekposten tegen 43% aftrekbaar worden, wat nu nog 46% is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de ondernemersaftrek en de hypotheekrenteaftrek.

Ook wordt er verwacht dat er een nieuw plan wordt gelanceerd voor de vermogensrendementsheffing. Zeker met de huidige lage rentestand wordt er bij de heffing uitgegaan van onhaalbare rendementen. De beste oplossing zou zijn om het daadwerkelijk behaalde rendement te belasten, maar dat is praktisch nog niet te regelen door de Belastingdienst. Het is wel de bedoeling om dit uiteindelijk door te voeren, maar voordat dit lukt, kan er nog wel tien jaar overheen gaan. Wat nu al goed mogelijk is, is om het heffingsvrije vermogen te verhogen.

Een andere verwachte maatregel is het vereenvoudigen van het huidige toeslagenstelsel. Er zijn onderzoeken gedaan naar mogelijke alternatieven en men verwacht dat er plannen zullen worden gepresenteerd die de uitvoerbaarheid van de toeslagen zullen verbeteren.

Verder zijn er nog allerlei wijzigingen mogelijk, er zijn namelijk wel 169 beleidsopties aangeleverd. De vraag is wat het huidige kabinet hier mee doet en wat er blijft liggen voor het volgende kabinet.

Zodra het kabinet de uiteindelijke plannen bekend heeft gemaakt op Prinsjesdag, zullen we uiteraard delen wat dit voor u kan betekenen.

Deel dit bericht
Kunnen wij u helpen?
Neem contact met ons op

Lees meer artikelen

infodelmare-brochure-belastingplannen-2024

Belastingplannen voor 2024

Blijf op de hoogte over de nieuwe belastingplannen voor 2024. In de brochure FiscKoffer(tje) 2023 leest u een overzicht van alle nieuwe belastingplannen en andere

Lees meer
infodelmare-nieuws-startpunten-2023

Startpunten 2023

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen die per 1 januari ingaan. In de brochure “Startpunt 2023” vindt u belangrijke thema’s uit de Belastingplannen

Lees meer