Skip to content

Prinsjesdag 2018 komt er aan

prinsjesdag-2018-komt-er-aan

Prinsjesdag 2018 komt er weer aan. Hierop zal de staatssecretaris van Financiën het Belastingplan 2019 presenteren en waarschijnlijk ook andere fiscale wetsvoorstellen. Na Prinsjesdag verschijnt onze septembernieuwsbrief weer, met daarin alle informatie over het Belastingplan 2019. Nu blikken we vast vooruit op maatregelen die waarschijnlijk genomen gaan worden met betrekking tot de inkomstenbelasting. Hieronder vindt u een opsomming met een korte uitleg:

  • de invoering van een nieuwe tariefstructuur: er zijn plannen om de tarieven niet meer in drie maar in twee schijven te verdelen. In 2021 zal het basistarief dan 36,93% zijn en het toptarief 49,5%. Alleen AOW’ers houden drie schijven.
  • een versobering van aftrekposten: er zullen verschillende aftrekposten vanaf 1 januari 2019 worden versoberd. Het toptarief waartegen de aftrek mogelijk is zal geleidelijk worden verlaagd tot het basistarief. Te denken valt aan de ondernemersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en alimentatie.
  • het vervallen van de vrijstelling voor een pleegzorgvergoeding: deze maatregel was uitgesteld van 1 januari 2018 naar 1 januari 2019.
  • een verlaging van de energie-investeringsaftrek (EIA):de EIA vervalt niet, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, maar wordt verlaagd van 54,5% naar 45%.
  • aanpassing van het autokostenforfait: vanaf 1 januari geldt het autokostenforfait van 4% van de cataloguswaarde alleen nog maar tot een waarde van de auto van € 50.000. Daarboven gaat een correctie gelden van 22%.
  • verschillende aanpassingen in de eigenwoningregeling: de komende jaren zal het eigenwoningforfait en het toptarief waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken dalen. Ook verdwijnt de aftrek bij geen of geringe eigenwoningschuld geleidelijk.
  • verhoging van het aanmerkelijkbelangtarief: deze wordt in 2020 verhoogd van 25% naar 27,3% en in 2021 naar 28,5%.
  • afschaffing uitgaven voor scholingskosten en onderhoudskosten voor monumentenpanden: het kabinet wil deze aftrekposten gaan vervangen door subsidieregelingen.
  • verschillende wijzigingen binnen de heffingskortingen: de algemene heffingskorting en de ouderenkorting zullen verhoogd gaan worden. Ook moeten de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting sneller omhoog. De overdraagbaarheid van de heffingskorting tussen partners zal gaan verdwijnen.

Bron: belastingzaken.sdu.nl

Deel dit bericht
Kunnen wij u helpen?
Neem contact met ons op

Lees meer artikelen

infodelmare-brochure-belastingplannen-2024

Belastingplannen voor 2024

Blijf op de hoogte over de nieuwe belastingplannen voor 2024. In de brochure FiscKoffer(tje) 2023 leest u een overzicht van alle nieuwe belastingplannen en andere

Lees meer
infodelmare-nieuws-startpunten-2023

Startpunten 2023

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen die per 1 januari ingaan. In de brochure “Startpunt 2023” vindt u belangrijke thema’s uit de Belastingplannen

Lees meer