Skip to content

Informatie aanvullingen noodmaatregelen

aanvullingen-noodmaatregelen

De coronacrisis is nog steeds niet ten einde en daarom komt de regering weer met aanvullende maatregelen. Hieronder geven we een overzicht van deze aanvullingen.

Een verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling
Deze regeling geldt voor dga’s. Normaal mogen zij in een verliessituatie zichzelf geen lager loon uitkeren. Nu mag dit door de coronacrisis tijdelijk wel. Het lagere loon moet in verhouding staan met de omzetdaling van hun bedrijf. Deze relatie met de omzetdaling werd in eerdere maatregelen niet genoemd, maar nu wel.

Versoepeling urencriterium
Bij de controle op basis van het urencriterium zal de Belastingdienst ervan uitgaan dat ondernemers in de periode van 1 maart t/m 31 mei 2020 minimaal 24 uur aan de onderneming hebben besteed.

Werkkostenregeling
Werkgevers krijgen eenmalig een verhoging van de vrije ruimte om onbelaste vergoedingen te geven. Deze wordt namelijk eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3,0% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever.

Fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting
Wanneer er door de coronacrisis verlies wordt verwacht over 2020, dan is het mogelijk om dit voor de vennootschapsbelasting als fiscale coronareserve ten laste van de winst van 2019 te rekenen. Daarbij is het wel zo dat deze coronareserve niet hoger mag zijn dan de winst van 2019. Zo kan dus het verwachte verlies in 2020 de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2019 verlagen, wat beter is voor de liquiditeit van het bedrijf.

Uitstel inwerkingtreding wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’
De ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ zou per 1 januari 2022 worden ingevoerd, maar dit is een jaar uitgesteld. Dit betekent dat ondernemers tot eind 2023 de tijd hebben om de schulden aan hun onderneming af te lossen.

Betaalpauze voor hypotheekverplichtingen
Wanneer een bedrijf een achterstand heeft op de hypotheek door een betaalpauze, hoeft deze aflossingsachterstand niet voor eind 2021 te zijn betaald. Deze achterstand mag worden uitgesmeerd over de resterende looptijd van de lening, met een maximum van 360 maanden. Daarnaast is het ook mogelijk om de lening te splitsen. De achterstand van maximaal zes maanden wordt dan een aparte lening, die een looptijd heeft van bijvoorbeeld vijf jaar.

Deel dit bericht
Kunnen wij u helpen?
Neem contact met ons op

Lees meer artikelen

infodelmare-brochure-Actiepunten-Eind-2024

Actiepunten Eind 2024

Dit jaar zijn de eindejaarsactualiteiten weergegeven in de brochure “Actiepunten Eind 2024”. In deze brochure vindt u belangrijke thema’s uit de Belastingplannen 2025 en andere

Lees meer
infodelmare-brochure-belastingplannen-2024

Belastingplannen voor 2024

Blijf op de hoogte over de nieuwe belastingplannen voor 2024. In de brochure FiscKoffer(tje) 2023 leest u een overzicht van alle nieuwe belastingplannen en andere

Lees meer